Een fotograaf bij het afscheid?

Toen onze zoontjes overleden kreeg ik een bericht van een fotograaf. Zij bood aan om het afscheid van onze kindjes vast te leggen. Ze kon niet goed uitleggen waarom maar ze voelde de drang om dit voor te stellen, omdat ze graag iets voor ons wilde betekenen. Mijn eerste antwoord neigde naar nee, want op zo’n dag vol emoties leek het mij niet fijn om hier iemand bij te hebben die ik persoonlijk niet kende. Vooral omdat het een klein, intiem afscheid zou worden. Ik besloot er nog even over na te denken, want ik was mij er bewust van dat deze dag waarschijnlijk in een roes voorbij zou gaan. Maar toen vertelde iemand mij over dat ze foto’s had laten maken van het afscheid van haar vader. Hoe ontzettend waardevol deze foto’s voor haar zijn. Dat was het moment dat ik besloot om dankbaar op haar aanbod in te gaan.

 Ze kwam langs voor een kennismaking, en het klikte direct goed. Ze liet ons foto’s zien die ze eerder had gemaakt, we bespraken onze ‘wensen’, zij vertelde hoe ze te werk ging en we dronken een kopje thee. We spraken af dat ze iets eerder zou komen dan de gasten op de dag van het afscheid. Zodat ze de tijd had om al haar spullen uit te pakken en om eventueel nog wat dingetjes te kunnen bespreken. 

Tijdelijke grafmarkering direct na een begrafenis.
Tijdelijke grafmarkering met bos bloemen direct na de begrafenis

Dag van het afscheid.

 Op de dag van het afscheid kwam hetgeen waar ik bang voor was dat het nooit zou komen. Ik mocht namelijk na al die tijd toch nog onze kinderen zien en vasthouden. Dit is zo niet uit te leggen wat voor gevoel dit was. Het was vooral heel erg bijzonder. Tegelijkertijd ook zo verdrietig dat dit moment maar zo kort was en ik ze al snel weer voor altijd los moest laten. Hoe waardevol dat er op dit moment een fotograaf op het afscheid was en hier nu nog foto’s van hebben. Iets waar ik zelf op dat moment geen seconde aan heb gedacht om deze te maken. 

Ze was er toen ik mijn jongens vasthield. Toen onze familie en vrienden binnen kwamen. Op de begraafplaats. Ze was er, maar toch was ze er ook niet. We hebben oprecht niet gemerkt dat ze erbij was, want ze zweefde op ons heen. Terwijl ze ondertussen wel de meest waardevolle momenten wist vast te leggen. 

Tijdelijke grafbedekking, grafmarkering van drieling Boaz, Finn & Luuk

Teruggaan in de momenten.

Door de foto’s kan ik nog steeds teruggaan in deze momenten, momenten die ik anders misschien vergeten was omdat deze dag in een roes voorbij ging. Details werden zorgvuldig vastgelegd die op de dag zelf aan mij voorbij gingen. De emoties van familie en vrienden werd zichtbaar waar ik op dat moment geen oog voor had omdat ik niet volledig wilde instorten. Had ik de beslissing in de (max.) 7 dagen moeten maken die voor het regelen van een afscheid staan, had ik 100% nee gezegd. Maar wat zijn we dankbaar voor deze foto’s. Wat zijn we dankbaar dat zij er bij was. Iets wat ik graag met jullie deel voor het geval iemand van jullie ooit in deze situatie komt en twijfelt. Dan hoop ik dat mijn ervaring jullie helpt om een beslissing te maken of jullie wel of niet een fotograaf bij het afscheid willen.

Wij staan voor u klaar!

Heeft u vragen, of komt u er niet helemaal uit? Neem vrijblijvend contact met ons op, we helpen u graag!